Jóga tiszta forrásból – Könyvbemutató

Jóga tiszta forrásból
Gaura Krisna Dásza, Medvegy Gergely, Ranginí Deví Dászí, Kapisinszky Judit

720 oldal, közel 400 ászanafotóval, ábrával és táblázattal
Kiadó: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

A jóga sok ezer éves hagyománya az ősi Indiából származik, különböző rendszerei egyidősek a védákkal. Rendkívül összetett szellemi tanítása mellett változatos testgyakorlatokat, relaxációs és meditációs technikákat foglal magában, amelyek az ember biológiai és mentális egyensúlyának megőrzését segítik elő. A jóga célja azonban nemcsak a test fiatalon tartása; szellemi és lelki tudomány lévén megtanít bennünket nyitott szemmel járni, hogy elemző módon szemlélhessük önmagunkat és a minket körülvevő világot. A jóga egy életmód, az önfejlesztés tudománya, mely új távlatokat nyit az ember számára, megteremtve az egészség, a harmónia, a béke, a stresszmentes élet és az önmegvalósítás magasabb rendű egységét.

A könyv első szerzője, Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] a hinduizmus vaisnava irányzatának beavatott tanítója, azé az irányzaté, amelynek tagjai ősidők óta írnak magyarázatokat a jóga különböző szentírásaihoz, és számos elismert alkotást hagytak hátra az elmúlt évezredben. Találkozhatunk velük a Himalája eldugott barlangjainak mélyén, Vrindávana szent helyein vagy éppen Dél-India jóga-ásramáiban.

Ez a kötet a mű második, bővített kiadása, melynek megalkotásában társszerzőként Medvegy Gergely, Ranginí Deví Dászí [Képes Andrea] és Kapisinszky Judit, a Bhaktivedanta
Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester képzésének vezető jógaoktatói vettek részt.

A Jóga tiszta forrásból megújult kiadása két fő részből áll. Az első rész, „a jóga tudománya” elsősorban a hagyomány elméleti és szellemi tanításait foglalja össze, a második rész pedig hangsúlyosan a gyakorlati vonatkozásokat tárgyalja. Reményeink szerint mindazok, akik rászánják magukat e kötet tanulmányozására, olyan eredményre tesznek szert, amelyet nem korlátoz a tér, az idő, az álom vagy az elmúlás.